Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

99 - Παράκληση στο Άγιο Όρος

Το περιστατικό συνέβη στο Ιερό Χιλανδαρινό Κελλί Μεταμορφώσεως Χριστού «Πατερίτσα», όπου φυλάσσεται και η πατερίτσα του αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Δύο προσκυνητές τυγχάνουν φιλοξενίας από τον μοναχό Σ. Το βράδυ πηγαίνουν στην εκκλησία για να κάνουν μικρή παράκληση στην Παναγία. Βρίσκονται εκεί οι δύο προσκυνητές, ο μοναχός Σ. και ένας λαϊκός, εργάτης, που διαμένει εκεί για όσο κρατούν κάποιες δουλειές στο κελλί.

98 - Ο αγωνιστής που πολεμούσε


Ο μακαριστός Σωφρόνιος του Έσσεξ ασκήτεψε για κάποιο χρονικό διάστημα σε κελλί κοντά στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.


Το κελλί είναι παραθαλάσσιο και τότε ήταν πολύ δύσκολο να το προσεγγίσεις, αφού το μονοπάτι που οδηγούσε σε αυτό ήταν δυσδιάκριτο. Σήμερα το κελλί έχει ανακαινισθεί και φαρδύς χωματόδρομος έχει φτιαχτεί που οδηγεί εκεί.

Λέγεται ότι, όταν ο Σωφρόνιος αποχώρησε από το κελλί αυτό, ο Παρθένιος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, βρισκόταν σε μια απλωταριά της μονής μαζί με συνοδεία μοναχών και κοιτούσαν κατά το πρώην κελλί του Σωφρόνιου. Τότε ειπώθηκε, ως λέγεται, ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηγουμένου και της συνοδείας αυτού.

- Πω, πω, κοίτα τι γίνεται, κλάμα, κλάμα, να κοίτα, κλάμα, κλάμα, πω, πω, πως κλαίνε!

- Ποιοι κλαίνε γέροντα, τι βλέπεις;

- Να, μαζεύτηκαν όλοι οι δαίμονες εκεί και κλαίνε!

- Γιατί κλαίνε οι δαίμονες, γέροντα;

- Γιατί έφυγε ο αγωνιστής που τούς πολεμούσε και τώρα δεν έχουν ποιόν να αντιμάχονται!

97 - Η συγγνώμη αγιορείτου γέροντος

Η Σταύρωση (1610) του Φλαμανδού μπαρόκ ζωγράφου από την Αμβέρσα Peter Paul Rubens


Δύο προσκυνητές, συγγενείς μεταξύ τους, γνωρίζονται στον αρσανά των Κατουνακίων Αγίου Όρους, με τον γέροντα μοναχό Μ. του ιερού ησυχαστηρίου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» και αγοράζουν από αυτόν σταυρουδάκια.

Κατά τη διάρκεια της γνωριμίας, οι προσκυνητές τον ρωτούν αν μπορούν να τον επισκεφθούν κάποτε στο ησυχαστήριό του. Ο μοναχός απαντά καταφατικά και επιπλέον τούς προσφέρει φιλοξενία με διανυκτέρευση, αν το επιθυμούν.

Πράγματι μετά παρέλευση μερικών μηνών οι δύο προσκυνητές επισκέπτονται ξανά το Άγιο Όρος και, αφού ειδοποιήσουν πρώτα, πηγαίνουν για φιλοξενία στον μοναχό.

Εκεί ανακαλύπτουν ότι ο μοναχός που έχει πολλά χρόνια να βγει έξω στον κόσμο ζει πολύ ασκητικά, το νερό βρόχινο, η τροφή ελάχιστη κι αυτή δανεική για την περίσταση από άλλους ασκητές της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, ο ένας από τους προσκυνητές σιγοσφυρίζει όλη την ώρα, όπως όταν σιγοτραγουδάμε σφυρίζοντας τον σκοπό ενός τραγουδιού, εκνευρίζοντας στο τέλος τον γέροντα μοναχό και αναγκάζοντάς τον να τού ζητήσει με έντονο, οργίλο και επιτακτικό τρόπο να σταματήσει το δαιμονικό, όπως λέει, αυτό σφύριγμα.

Ο προσκυνητής συμμορφώνεται. Η ηρεμία επανέρχεται. Το πρωί οι προσκυνητές φεύγουν.

Ο ένας από τους προσκυνητές έχει βιβλιοπωλείο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την επίσκεψή τους αυτή. Είναι απόγευμα, η πόρτα ανοίγει και εμφανίζεται εκεί ο μοναχός Μ. Ρωτά τα καθέκαστα, υγεία, οικογένεια, για τον άλλον.


«Άφησα μια εκκρεμότητα και ήρθα να συγχωρεθούμε. Τότε πού οργίστηκα, εν ονόματι του Ιησού Χριστού, ζητώ συγγνώμη, παρακαλώ συγχώρησον» λέει ο γέροντας με σκυμμένο κεφάλι, μπροστά σε όλους, πελάτες και μη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...