Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

153 - Νίκη δ’ ἀρίστοις αἰὲν ἔστω

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, ο οποίος έχει ακολουθήσει κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απάγγειλε Ωδή στα αρχαία ελληνικά στο γκαλά προς τιμήν της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 
   
Ο Boris Johnson ζήτησε από τον ακαδημαϊκό Armand D'Angou να συνθέσει την Ωδή, δίνοντάς του ιδέες για το περιεχόμενο της.
  
Ο Armand D'Angou ανέφερε πως έγραψε αυτό το ποίημα σε ύφος πινδαρικής ωδής χρησιμοποιώντας αλκαϊκό μέτρο (το μέτρο δηλαδή που χρησιμοποιούσε ο λυρικός ποιητής Αλκαίος).
  
"Γράφοντας μια Ωδή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναγεννιέται μια μουσική και ποιητική παράδοση από την αρχαία Ελλάδα, όταν ωδές παραγγέλνονταν και συνθέτονταν από ποιητές με σκοπό να συμβάλλουν στον εορτασμό της νίκης των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες" είπε.

Ο Πίνδαρος
"Ο Πίνδαρος ήταν ο σημαντικότερος ποιητής της εποχής του και οι χορηγοί πλήρωναν μεγάλα ποσά ώστε οι νικητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες να τιμηθούν με μια Ωδή δική του" συμπλήρωσε.
  
Υπενθυμίζεται πως ο Armand D'Angou είχε γράψει αντίστοιχη Ωδή και για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 (εδώ η μετάφραση στα αγγλικά).
  
Η Ωδή του Armand D'Angou έχει επίσης χαραχτεί σε μια στήλη, η οποία θα εκτίθεται μόνιμα στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου.
Η Ωδή στην αγγλική της κατά κύριο λόγο εκδοχή δημιούργησε ήδη σωρεία παρόμοιων ποιημάτων στον αγγλικό τύπο, κατά κύριο λόγο σατυρικών, όπως η παρακάτω -στα αρχαία ελληνικά- που διετραγωδεί τα χρέη που αφήνει πίσω της η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Colin Leach's anti-Olympic ode


πάντες ᾿Ολυμπιακοῖσι διηνεκὲς ἄνδρες ἀγῶσι
          τέρπονται, δαπάνης δ οὔ τις ἔχει μελέτην.
τοῖσι δ ἀγαλλομένοισι τανῦν μένει ὕστερον Ἄτη -
          τὸ χρέος, ἡ πενία, χἢ πόλις οὐλομένη.

 Ακόμα έχει υποστεί κριτική, επειδή η "πινδαρική" ωδή είναι γραμμένη σε αλκαϊκό μέτρο που όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ ο Πίνδαρος και η γλώσσα της δεν χρησιμοποιεί τους διαλεκτικούς τύπους που θα ταίριαζαν σε ένα κείμενο γραμμένο σ' αυτό το μέτρο. Ως φαίνεται στη γηραιά Αλβιώνα δεν αστειεύονται καθόλου με τα αρχαία ελληνικά.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...